Wanneer je op zoek gaat naar een psycholoog, voor jezelf of iemand in je omgeving, dan is het belangrijk om de juiste persoon te vinden. Hoe herken je een goede psycholoog Utrecht? En hoe gaat het gesprek met een psycholoog in zijn werk? In dit artikel lees je meer over psychische problemen, hoe daarmee om te gaan en hoe je een goede psycholoog kunt vinden.
Hoe een goede psycholoog Utrecht vinden?
Je kunt op basis van de titel van een psycholoog zien wat iemands achtergrond of specialisatie is. Een goede psycholoog Utrecht heeft minimaal een universitaire opleiding waarvan drie jaar bachelor en één jaar master afgerond. De titel GZ of GGZ psycholoog mag iemand zich geven als hij daarna nog een twee jaar durende opleiding heeft afgerond. Deze titel is beschermd en mag gevoerd worden door mensen die in het BIG register staan. Zie je bij een psycholoog de afkorting SJK staan? Dit staat voor Stichting Kwaliteitsregister Jeugd. Zoek je een goede psycholoog Utrecht voor kinderen of jongvolwassenen? Let dan hierop. Dan heb je nog een psycholoog NIP, deze titel mag gevoerd worden wanneer je als basispsycholoog 1440 uur werkervaring hebt. Je kunt dan meer kennis en ervaring verwachten.
Een goede psycholoog Utrecht voor jou
Je weet nu waar GZ, SJK en NIP voor staan, maar wanneer je een goede psycholoog Utrecht zoekt, dan let je ook op de specialisatie in het onderwerp of het type klachten. Een psycholoog kan zich specialiseren in bepaalde klachten. Een psycholoog voor angststoornissen, stress, autisme of hoogbegaafdheid; het bestaat allemaal. Je zoekt naar een psycholoog die ervaring heeft met jouw situatie. Je kunt daar de beste hulp van verwachten.
Hoe gaat het naar een psycholoog gaan in zijn werk?
De stap om geestelijke hulp te zoeken lijkt groot, maar is dit niet. Als jij last van kiespijn hebt, dan loop je er ook niet maanden mee rond voor je een afspraak bij de tandarts maakt. Doe dit ook niet als je verschijnselen van geestelijke klachten opmerkt. Maak een vrijblijvende afspraak met een psycholoog. Je kunt ook eerst naar je huisarts gaan, sommige praktijken bieden geestelijke hulp aan. Ze voeren dan gesprekken met je om te kijken of ze je doorverwijzen naar bijvoorbeeld een goede psycholoog Utrecht. Wanneer je naar de psycholoog gaat, volgt eerst een intake.
Wordt Jouw Klachten de Baas – Oh My Mood
Het intake gesprek bij de psycholoog
Om te bepalen of de psycholoog waar jij komt ook de beste is voor jou, ga je een intakegesprek voeren. Tijdens dit gesprek neemt de psycholoog de tijd voor je om je te leren kennen. Je praat deels over je situatie, maar de psycholoog stelt ook andere vragen. Na de intake kun je bepalen of jij verdere sessies wilt inplannen. Voel je geen match met de psycholoog? Dan kun je dit ook gerust aangeven. Een goede psycholoog Utrecht is ervaren en professioneel. Wanneer hij of zij merkt dat je beter bij een andere psycholoog terecht kunt, zal hij dit zeker aangeven. De psycholoog zal zich sowieso niet afgewezen voelen, het draait namelijk om jouw gezondheid.