Op zoek naar een woongroep voor jong of oud?

Voor sommige mensen is het niet langer fijn om op zichzelf te wonen of in ouderlijk huis te verblijven. Hiervoor bestaat een speciale woongroep in Nederland, waarbij senioren of jongere mensen in een groep samenwonen. Dit brengt vele voordelen met zich mee en kan het welzijn van de bewoners aanzienlijk verbeteren. 

Rijk aanbod woongroepen senioren

De meeste woongroepen richten zich op 50-plussers. Senioren kunnen op deze wijze in een groep samenleven, waardoor ze hun sociale contacten hoog kunnen houden en zo eenzaamheid wordt tegengehouden. Sociaal welzijn is ontzettend belangrijk bij het ouder worden en daar dragen woongroepen hun steentje aan bij. In een woongroep van senioren worden veel activiteiten georganiseerd waar ouderen gezellig met elkaar bezig kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan sporten, uitstapjes of werken in de tuin, maar ook kleine bezigheden zoals samen ontbijten en lunchen. Woongroepen bieden niet alleen sociale activiteiten aan, senioren worden ook verzorgd door de begeleiders in huis. 

Een roep heeft openbare ruimtes waar alle bewoners bij elkaar kunnen komen. Als je deel uitmaakt van een woongroep heb je natuurlijk wel een eigen appartementje. Deze zal helemaal voor jou alleen zijn. Mocht je even een momentje voor jezelf nodig hebben, dan kun je je altijd even terugtrekken naar je eigen plekje. 

Woongroep voor jongeren

Veel groepswoningen zijn gericht op senioren, maar Nederland kent ook een aantal woongroepen voor mensen onder de 50. Er bestaan woongroepen die zich speciaal richten op jongeren, die bijvoorbeeld kampen met een fysieke beperking of slechte mentale gezondheid. Als thuis wonen moeilijk is voor de jongeren kan een woongroep een goede optie zijn. Ze komen dan samen te leven met leeftijdsgenoten die met dezelfde problemen rondlopen. 

Mocht het over tijd beter gaan, dan kunnen jongeren overstappen van een woongroep naar begeleidend wonen. Ze gaan dan zelfstandig wonen en niet langer in een groep. Vanuit de organisatie wordt er nog wel steun geboden op de momenten dat de jongeren dit nodig hebben. 

Hoe meld ik mij aan voor een woongroep? 

Je meldt je aan bij een woongroep door je in te schrijven. Er bestaan verschillende centra die een breed netwerk aan verschillende woongroepen kennen waar jij je aan kunt melden. Het is beter om je aan te melden bij een centrum met vele connecties in plaats van één specifieke groep, want er is natuurlijk een kleinere kans dat je net bij die ene woongroep binnenkomt. Kies een centrum binnen de stad of locatie waar je graag zou willen wonen en vraag hen naar de mogelijkheden. 

Als je zo snel mogelijk deel wilt worden van een groep, wacht dan niet te lang met inschrijven! Wachtlijsten kunnen vrij lang zijn waardoor het mogelijk is dat je soms jaren moet wachten tot er een plekje vrij is. Zodra er een plekje vrijkomt in een groep zal men de wachtlijst als eerste raadplegen. Mocht je echt spoed hebben, dan kan het baat hebben om aan de groepswoningen te vragen hoe lang de wachtlijsten ongeveer zijn. De meeste woongroepen zullen je hier eerlijk over informeren. Neem daarom snel contact op met SOVAK!