Wist je dat er een Nederlandse Vereniging van Neurofeedback bestaat?

Nu neurofeedback steeds populairder wordt, is er zelfs een Nederlandse Vereniging van Neurofeedback. Misschien ken je deze wel van de afkorting, NVNF. Dat zou namelijk zomaar kunnen aangezien er steeds meer neurofeedback klinieken bij deze vereniging aangesloten zitten. De vereniging vraagt een klein bedrag per jaar aan haar leden, maar biedt hier zeer veel voor. Zowel voor de aangesloten kliniek als voor jou als cliënt. Je weet namelijk dat de aangesloten neurofeedback kliniek de basisopleiding NeurOptimal gevolgd heeft.

Wat doet de Nederlandse Vereniging van Neurofeedback?

De Nederlandse Vereniging van Neurofeedback spant zich in om de kwaliteit van neurofeedback therapeuten te standaardiseren en te verhogen. De vereniging behartigt de belangen van de leden en biedt hen ondersteuning. Dit laatste werkt twee kanten op, doordat de Nederlandse Vereniging van Neurofeedback veel informatie van de leden binnenkrijgt, kan deze kennis gedeeld worden met alle leden. Hierdoor is er voor iedere individuele deelnemer een groot kennisnetwerk beschikbaar. En met neurofeedback, een relatief nieuwe vorm van therapie, is dit van absoluut belang.

Wanneer is de Nederlandse Vereniging van Neurofeedback opgericht?

Zoals gezegd, neurofeedback in Nederland is relatief nieuw. Hoewel de therapie uit de jaren 70 van de vorige eeuw afkomstig is, wordt dit pas sinds een korte tijd professioneel aangeboden in ons land. De NVNF is opgericht in 2008. Dit laat zien dat het een nog jonge vereniging is in een relatief nieuwe markt. Inmiddels zijn er tientallen praktijken bij aangesloten, met name in Zuid- en Midden Nederland. Wanneer je zelf een kliniek voor neurofeedback hebt, dan is een lidmaatschap overwegen de moeite waard. Al helemaal als je in Groningen, Friesland of Drenthe werkzaam bent. Klanten kunnen jou dan makkelijk via de website van de Nederlandse Vereniging van Neurofeedback vinden.

Wat is NeurOptimal?

In de inleiding las je dat leden van de Nederlandse Vereniging van Neurofeedback volgens de NeurOptimal methode werken. Er zijn meerdere methodes van neurofeedback en dit is daar één van. Bij deze methode worden de hersenen heel breed gemeten en gaat men niet uit van een normale situatie. De behandeling is nog meer op maat en nog sterker gebaseerd op de live data die verwerkt wordt tijdens de therapie. Iedere dag wordt er binnen de bij de Nederlandse Vereniging van Neurofeedback aangesloten praktijken gewerkt met deze methode en dat is niet zonder resultaat. De therapeuten zien verbeteringen bij tal van klachten. Je kunt denken aan ADHD, ADD, autisme, stressklachten, angststoornissen of fobieën.

Waarmee kun je terecht bij NVNF therapeuten?

Iedere NVNF therapeut werkt via de NeurOptimal methode, maar uiteraard kan iedere neurofeedback therapeut op basis van ervaring een specialisme hebben. Wanneer jij met een specifieke klacht op zoek gaat naar een kliniek voor neurofeedback, overleg dan wat de ervaring van de therapeut is. Iemand die al veel vaker bijvoorbeeld ADHD bij kinderen behandeld heeft, zal jou of jouw kind waarschijnlijk ook goed kunnen helpen. Doordat er steeds meer klinieken bij de Nederlandse Vereniging van Neurofeedback aangesloten zijn, hoef je in de regio’s waar al veel leden zitten, nooit ver te reizen. Bovendien zijn er vaak slechts 20-40 behandelingen nodig. Hierdoor is het een periode dat je de therapie volgt waarna je niet of slechts incidenteel nog langs hoeft te gaan.